Okan Bayülgen Shakespeare'in III. Richard'ı Oldu
Okan Bayülgen Shakespeare'in III. Richard'ı Oldu

Shakespeare’nin ölümsüz eserlerinden biri olan III. Richard oyununu sahneye taşıyor. Okan Bayülgen, bu yeni yüzyılın ilk çeyreğinden  III. Richard’a bakarken modern filozofların yaklaşımlarını ele alıyor. Richard’ın gerçekliğini, Shakespeare’nin Richard’ı hikayeleştirmesini oyunda tartışıyor. Yabancı olmayı, vahşileşmeyi, yalnızlaşmayı tartırışırken hayali tiyatro kumpanyası Shakespeare’in ölümsüz eseri III. Richard’ı tekrar oynuyor.

Oyunun Künyesi

W. Shakespeare III. Richard Berna Moran çevirisinden

Uyarlayan – Yazan – Yöneten: Okan Bayülgen
Proje: Nihal Usanmaz – Kubilay Çamlıdağ – Orkun Dökmeci
Dramaturg : Dilek Tekintaş
Danışman: Yalın Alpay – Dr. Başar Akman
Dekor Tasarımı: Efter Tunç
Kostüm Tasarımı: Ayşegül Alev
Işık Tasarımı: Kemal Yiğitcan
Hareket Tasarımı: Dicle Doğan
Kinetik Heykel Tasarımı: Server Demirtaş
İllüstrasyon: M. K. Perker
Müzik: Ömer Vatansever – Fırat Ağacık – Okan Bayülgen
Saç Tasarımı: Derya Ergün
Afiş Tasarımı: Berkcan Okar
Fotoğraf: Fethi Karaduman
Yönetmen Yardımcısı: Nihal Usanmaz
Reji Asistanı: Dilay Yıldız, Ferdi Taşkın, Ali Akkök
Oyuncular: Okan Bayülgen, Şenay Gürler, Ebru Unurtan Urağ, Nihal Usanmaz, Kevork Türker, Kubilay Çamlıdağ, Oral Özer, Özgün Çoban, Beyti Engin, Olgun Toker, Su Sonia Herring, Volkan Ateş Gündüz, Dilay Yıldız, Cem Tilmen, Ali Akkök, Cüneyt Üstün, Ferdi Taşkın, Levent Akkök, Cihan Akbilek, Orkun Dökmeci, Ece Önderoğlu, Hakan Kargidan, Sinan Aksu, Kayra Ural, İstanbul Bayülgen
Yapım: Net Sanat – Kabare Dada

Oyunda Aydın Özgültekin’de katkıda bulunmuş.

Yıl 2012. Kral III. Richard’ın kemikleri Leicester’da bir otoparkta bulunur. Kemiklerin adli tıp uzmanlarınca araştırılıp, kanıtlanması uzun bir zaman alacaktır. Londra’da çoğunlukla sıra dışı sanat oyunları üreten küçük bir tiyatro ise aynı dönemde istek üzerine III. Richard oynayacaktır. Bu arada tiyatroya sığınan ve polis tarafından aranan kimliksiz kriminal bir adam vardır.

Tiyatroya sığınan “Richard” önce oyundaki Richard rolünü, daha sonra da oyunun sahneye konuluşunu üstlenir. “Bozuk yapısı” gereği var olan düzene devletin ya da tiyatronun yapısına karşıdır. Bir yandan hoşgörülü ve demokrat sanatçıların desteğini alırken, diğer yandan tiyatrodaki yapıyı bozmakta, sanatın kurumsal etik ya da hiyerarşik her şeyine karşı gelerek, ortaya alışılagelmemiş bir Richard prodüksiyonu çıkarmaktadır. Drag Queen showlarından, moda defilelerinden ilham almakta, oyuncu olmayan insanları oyuna yerleştirmekte tiyatronun çatısından, insanların özel hayatlarına kadar maddi manevi her şeyi yıkmaktadır. Tiyatro bir facia ile sarsılır. Bu sırada Krallık, III. Richard’ın cenaze törenine hazırlanmaktadır.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here