Fazıl Say Kaz Dağları İçin Çalacak

Çanakkale Kirazlı bölgesi Kaz Dağları‘nda Kanadalı Firma Alamos Gold Inc. tarafından siyanürle altın aramak için binlerce ağacı yok etmişti.

Bunun sonrasında TEMA vakfı tarafından Change.org platformu üzerinden Kaz Dağları’na sahip çıkılması için imzalar toplandı. Kısa sürede bu durum twitter başta olmak üzere sosyal medyada geniş bir yer buldu ve ses getirdi.

Şu anda tüm sivil örgütleri ve halk Kaz Dağları’nda eylemlerine başladılar. Bu eylemlerin zaman geçtikçe daha da büyüyeceği ve yurt dışına kadar ulaşacağı görünüyor.

Bölgede şu ana kadar toplam 200 çadır kurulmuş durumda… 26 Temmuz günü 5 çadır ve 16 kişiyle başlayan eylem çığ gibi büyüdü. Aynı zamanda her akşam saat 21:00’da ne yapılması gerektiği konusunda forumlar düzenleniyor. Doğa savunucuları bölgede işletme ruhsatı bulunan 30 maden işletmesinin projelerinin iptal edilmesini istiyor. Dün saat 21:00’da Moğollar Çanakkale Özgürlük Parkı’nda konser verdi.

Dünyaca ünlü klasik müzik sanatçımız Fazal Say ise sosyal medya hesabından yaptığı yazılı açıklamada 18 Ağustos Pazar sabahı Kaz Dağları’nda yaşanan korkunç doğa katliamına dur demek için bir orman konseri düzenleyeceğini açıkladı. Sanatçı bunun için müsait bir yer bulunacağını ve yerini bildireceğini belirtti. Fazıl Say geçtiğimiz yıl Truva Sonatı’yla yine aynı bölgeye gelmişti bu defa ise Kaz Dağları için geliyor.

Sanatçı dün Kaz Dağları için bir beste yapmış ve bu eserini ise 18 Ağustos Pazar günü ilk seslendirişini gerçekleştirecek.

Fazıl Say konser için “Bu ağaçlara, doğaya, yaşamaya ithaf bir marş. Dostlar; Söz müziğin olsun. Konser doğa orman için, ama elbet insanlar da davetlidir. ‘Doğadaki en büyük erdem yaşatmaktır’ der düşünürler. Biz de ‘bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine’ olacağız bu durumda, güzel ülkemizin, binlerce yıllık tarihine ve doğasına elimizden geldiğince sahip çıkacağız. Sesimizle, müziğimizle… Çanakkaleliler ve tüm Türkiye ile beraber.

Proje nasıl başladı?
Kirazlı Altın Madeni Projesi, 2012’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan ÇED olumlu raporu aldı. Danıştay 2014’te ‘ÇED olumlu’ kararını iptal etti. Alamos Gold’un yerli taşeronu Doğu Biga Madencilik, Danıştay süreci tamamlanmadan Valiliğin ‘Gayrisıhhî Müessese’ iznini imzalamasıyla çalışmaya başladı. Orman Müdürlüğü de ağaç kesimine izin verdi. Projenin 2012’de onaylanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna göre 45 bin 650 ağacın kesilmesi öngörülüyordu. Seçim döneminden önce inşaatın durduğu açıklansa da inşaatın devam ettiği ortaya çıktı. TEMA Vakfı tarafından yapılan araştırmada, kesilen ağaç sayısının ÇED raporunda belirtilenin yaklaşık dört katı olduğu belirlendi. Şirketin Ağı Dağı ve Çamyurt ile birlikte toplam üç bölgede arama ruhsatı bulunuyor. Bu üç alanın toplamı 3 bin 500 hektara denk geliyor.
“Siyasi değil doğa için mücadele”
Düzenlenen etkinlikte konuşan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, eylemin Kaz Dağları’nı kurtarma eylemi olduğunu belirterek “Bizim tepkimiz çevre için, canlılar için, oksijen ve ekosistem için. Siyasi değil tamamen doğa için mücadele ediyoruz” dedi. Gökhan, bu katliamın durdurulması için Cumhurbaşkanına mektup yazacaklarını söyledi. Ülgür Gökhan ayrıca hukuki sürecin devam edeceğini belirtti.
Maden proje geliştirme sahasında konuşan CHP Milletvekili Muharrem Erkek de bu mücadelenin çok haklı bir mücadele olduğunu şu sözlerle vurguladı: “Suyumuzu korumak istiyoruz. Toprağımızı korumak istiyoruz. Toprak nedir? Hayattır. Altın nedir? Yenilir mi içilir mi? Altın için değer mi bunlara” diye konuştu.
283 bitki türü var
Kirazlı’daki maden alanı, 180 bin insanın tek su kaynağı olan Atikhisar Barajı ile aynı su havzasında yer alıyor. TEMA Vakfı’na göre, maden alanının yüzde 98.7’si orman alanında bulunuyor. Bölge 18 memeli, 41 kuş, 10 sürüngen, 117 böcek ve 283 farklı bitki türüne ev sahipliği yapıyor. Proje alanında tespit edilen türlerin yedisi dünyada sadece Türkiye’de yaşıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı maden sahasının Kaz Dağları’na 40 kilometre uzaklıkta olduğunu belirterek projeyi savunmuştu.
“Kaz Dağları ekosistemdir”
Muharrem Erkek, Tarım ve Orman Bakanlığı’na yanıt olarak Kaz Dağları’nın, dünyanın en önemli oksijen ve su kaynaklarına sahip, insanlığa çok önemli tarım ürünleri sunan bir ekosistem olduğunu söyledi.
DW Türkçe’ye konuşan CHP Milletvekili Mahmut Tanal ise Anayasa’ya dikkat çekti. Anayasa’da en temel hakkın yaşam hakkı olduğunu söyleyen Tanal “Su hakkı tüm özgürlükleri kapsar. Su hakkı yaşam hakkının temel kaynağıdır. Gasp edilmemesi, satılmaması, kirletilmemesi lazım” dedi.
“İnsanların sağlığıyla oynanacak
Alamos Gold’un faaliyetleriyle ilgili eğer tedbir alınmazsa insanların sağlığıyla oynanacağına dikkat çeken Tanal, “Tüm vatandaşların vücudunda siyanür oranı nedir bu ortaya çıkacak” dedi. Şirket sözleşmesinde kamu yararı olmadığını ifade eden Tanal, bu nedenle sözleşmenin hukuken yok hükmünde olduğuna işaret etti. Yapılan sözleşmeye göre çıkarılan altından Türkiye sadece yüzde 4 pay alıyor, yüzde 96’lık oran ise şirkete kalıyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here